Πώς ψάχνω στο Google
“Ψαγμένο”… ψάξιμο
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θέλουν να βρουν κάποια πληροφορία κάνουν μία αναζήτηση στη Google (έκτος από τους παντρεμένους που απλά ρωτάμε τη… σύζυγο)!
Καλώς ή κακώς η Google έχει αντικαταστήσει τις εγκυκλοπαίδειες και σε μεγάλο βαθμό την εμπιστευόμαστε για να αντλήσουμε πληροφορίες και γνώσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο.
Το ερώτημα είναι αν ξέρουμε να ψάχνουμε σωστά και αποτελεσματικά καθώς και αν γνωρίζουμε μερικά πολύ βασικά και χρήσιμα χαρακτηριστικά του πανίσχυρου… «ψαχτηρίου»!
Πώς ψάχνω στο Google
Βασικά Χαρακτηριστικά
Πριν αναφέρουμε μερικά tips & tricks που αφορούν την αναζήτηση αποτελεσμάτων στη Google, ας δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
- Καταρχάς δεν έχει σημασία αν γράφετε με πεζά ή κεφαλαία. Για την Google δεν έχει καμία διαφορά (σε αντίθεση με τα posts που απευθύνονται σε ανθρώπους και που, όταν γράφουμε με κεφαλαία, είναι σαν να ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ και θεωρείται ψηφιακή αγένεια).
Διαχωρισμός μεταξύ πεζών και κεφαλαίων υπάρχει μόνο στην περίπτωση που γράφουμε κάποιες εντολές στο ψαχτήρι. Αν για παράδειγμα γράψουμε OR τότε αυτό θα ληφθεί ως εντολή διαχωρισμού της αναζήτησης, ενώ αν γράψουμε or τότε θα ληφθεί ως απλή λέξη.
02. Αν θέλετε να σας εμφανιστούν τα πλέον σχετικά αποτελέσματα, ψάξτε σωστά με τις αντίστοιχες λέξεις. Δηλαδή θα λάβουμε σχετικά διαφορετικά αποτελέσματα για αναζητήσεις του στυλ Πώς μαγειρεύω παστίτσιο, Πώς να μαγειρέψετε παστίτσιο, Συνταγή για παστίτσιο κ.λπ.
Σκεφτείτε τι ακριβώς θέλετε να βρείτε και ψάξτε το αναλόγως γράφοντας τις ζητούμενες λέξεις κλειδιά.
03. Αν και η Google προσπαθεί να σας παρουσιάσει τα πιο σχετικά με την αναζήτησή σας αποτελέσματα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η σειρά με την οποία γράφετε τις λέξεις παίζουν ρόλο (π.χ. Φροντιστήριο ξένων γλωσσών Καλαμάτα και Καλαμάτα φροντιστήριο αγγλικών).
Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι η Google θα παραβλέψει σε μεγάλο ποσοστό τα άρθρα, τις αντωνυμίες και αντίστοιχες μικρές λέξεις (τα, τι, κ.λπ. σε, με, τους κ.α.)
Πώς ψάχνω στο Google
Εντολές αναζήτησης
- +
Όταν θέλουμε να δηλώσουμε στην Google ότι επιθυμούμε οπωσδήποτε να εμπεριέχεται μία λέξη στην αναζήτηση, βάζουμε πριν από τη λέξη το σύμβολο +
Για παράδειγμα θα γράψουμε: Κομμωτήρια +Γλυφάδα
02. –
Όταν θέλουμε να αποκλείσουμε μία λέξη από την αναζήτηση βάζουμε μπροστά το σύμβολο –
Για παράδειγμα: Οδοντίατρος -Κηφισιά
03. OR
Όπως προαναφέραμε, όταν θέλουμε η αναζήτησή μας να περιέχει το ένα ή το άλλο keyword, τότε βάζουμε ανάμεσα τον όρο OR (με κεφαλαία, αλλιώς το εκλαμβάνει ως λέξη).
Παράδειγμα: ιατρός OR γιατρός
04. “ “
Τα εισαγωγικά τα χρησιμοποιούμε σε μία λέξη ή φράση κλειδί όταν θέλουμε η Google να μας δείξει αποτελέσματα με αυτή ακριβώς τη φράση ή τη λέξη.
Έτσι αν θέλουμε να μάθουμε για τις “προβλέψεις digital marketing 2023” και η Google να μας δείξει αποτελέσματα με αυτή ακριβώς την έκφραση, βάζουμε τη φράση μέσα σε εισαγωγικά.
05. ~
Την πεσπιρωμένη (Tilde) τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε στα αποτελέσματα να συμπεριληφθούν και συνώνυμες λέξεις με αυτή που ψάχνουμε. (Στο πληκτρολόγιό μας τη βρίσκουμε πάνω αριστερά, δίπλα από το 1. Πατάμε Shift και ταυτόχρονα το ~… et voila).
06. ..
Τις δύο τελείες τις χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε η αναζήτησή μας να περιέχει ένα εύρος τιμών. Για παράδειγμα 60..70 κιλά.
07. *
Ο αστερίσκος χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν θέλουμε να κάνουμε μία αναζήτηση αλλά έχουμε ξεχάσει κάποια λέξη της φράσης.
Πώς ψάχνω στο Google
Αριθμητικές πράξεις
Γνωρίζετε ότι η Google είναι και μία πρώτης τάξεως αριθμομηχανή;
Χρησιμοποιήστε τα στοιχεία +(συν), –(μείον), *(επί), /(διά), % (επιστρέφει το υπόλοιπο μίας Ευκλείδειας διαίρεσης), ^(αποτέλεσμα υψωμένο εις την…), sqrt(επιστρέφει τη ρίζα).
Παραδείγματα:
1+1 το αποτέλεσμα που θα μας δώσει είναι το 2
5-3 το αποτέλεσμα που θα μας δώσει είναι το 2
2*2 το αποτέλεσμα που θα μας δώσει είναι το 4
10/2 το αποτέλεσμα που θα μας δώσει είναι το 5
2^2 το αποτέλεσμα που θα μας δώσει είναι το 4 (Για να γράψετε το ^, πατήστε shift και 6 -από την οριζόντια σειρά αριθμών- ταυτόχρονα).
10%3 το αποτέλεσμα που θα μας δώσει είναι το 1
Πώς ψάχνω στο Google
Μετατροπέας μονάδων
Όπως γράψαμε και στις αρχές του άρθρου, η Google και οι γυναίκες τα ξέρουν όλα (και για την Google δεν είμαι και απολύτως… σίγουρος)!
Έτσι λοιπόν από τα αποτελέσματα της Google μπορούμε να κάνουμε γρήγορες μετατροπές μονάδων μέτρησης.
Δείτε μερικές από τις πιο χρήσιμες:
Miles in Km (Μίλια σε Χιλιόμετρα)
In to m (Ίντσες σε μέτρα)
m in mm (Μέτρα σε χιλιοστά)
mph in kph (Μίλια ανά ώρα σε χιλιόμετρα ανά ώρα)
kelvin in Celsius (Κλίμακα Κέλβιν σε βαθμούς Κελσίου)
Fahrenheit in Celsius (Βαθμοί Φαρενάιτ σε βαθμούς Κελσίου)
€ in $ (Ευρώ σε Δολάριο)
Π.χ. αν γράψετε 5in to m θα σας επιστρέψει το αποτέλεσμα 0,127m.
Πώς ψάχνω στο Google
Όροι
Τέλος, αν θέλετε να μπείτε λίγο πιο… βαθιά στην αναζήτηση της Google μπορείτε να κάνετε χρήση κάποιων συγκεκριμένων όρων ώστε να βρείτε τα αποτελέσματα που αναζητάτε.
- filetype:
Χρησιμοποιήστε τον όρο filetype π.χ. filetype:pdf ώστε να δείτε τα αποτελέσματα που αφορούν τον συγκεκριμένο τύπο αρχείο.
- site:
Γράφοντας site:iconmedia.gr θα δείτε όλα τα αποτελέσματα που αφορούν το συγκεκριμένο site.
- link:
Γράψτε link:https://iconmedia.gr και δείτε στα αποτελέσματα τις σελίδες που περιέχουν το συγκεκριμένο link.
- source:
Όταν θέλετε να δείτε αποτελέσματα από μία συγκεκριμένη πηγή για το θέμα που σας ενδιαφέρει μπορείτε για παράδειγμα να γράψετε source:kartomania επαγγελματικές κάρτες, οπότε και θα σας εμφανίζει όλα τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στο kartomania.gr και αφορούν τις επαγγελματικές κάρτες.
- intitle: και allintitle:
Αν θέλετε να βρείτε αποτελέσματα που περιέχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στους τίτλους των άρθρων, τότε αν ψάχνετε μία μόνο λέξη χρησιμοποιήστε το intitle: και τη λέξη που θέλετε ή αν ψάχνετε για φράση, τότε χρησιμοποιήστε το allintitle: και τη φράση που θέλετε. Π.χ. allintitle:Πώς κάνω SEO
Παρομοίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους όρους:
inurl: – allinurl: – intext: και allintext:
- Social media
Για αποτελέσματα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράψτε το keyword που ψάχνετε και μετά βάλτε @τo μέσο που θέλετε. Π.χ. android @facebook
- Παρόμοια site
Γνωρίζετε ένα συγκεκριμένο site που σας φαίνεται χρήσιμο και θέλετε να βρείτε και άλλα παρόμοια;
Τότε χρησιμοποιήστε το όρο related:
Για παράδειγμα related:wikipedia.com και βρείτε παρόμοια sites με τη Wikipedia.
Πώς ψάχνω στο Google
Οι “ψαγμένοι”… ξέρουν!
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω tips & tricks μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την αναζήτησή μας και να βρούμε πολύ πιο γρήγορα και εύκολα τα αποτελέσματα που αναζητάμε.
Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα!